U fokusu


Dešavanja


 

   Multimedijalna izložba „Srbija 2019.–godina infrastrukture: Ništa više nije daleko”, na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati i novi projekti u oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja, otvorena je u Palati „Srbija”. Učenici Mašinske škole „Pančevo” su 19. decembra posetili izložbu, na poziv Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

   Učenici su bili vrlo zainteresovani, zato što je sam koncept izložbe zanimljivo bio osmišljen, jer se u prvu salu pod imenom „Koridor 10” ulazi kroz maketu tunela „Manajle”, u kojoj su postavljena dva video-bima koja predstavljaju sam tunel. U toj sali nalazi se velika mapa Koridora 10 sa svim karakteristikama, zatim velika maketa mosta Vrla kod Vladičinog Hana, kao i informativni pano sa fotografijama najznačajnijih objekata na Koridoru.

   Posle prolaska kroz „napalatnu rampu” ulazi se u salu „Miloš Veliki”, u kojoj je predstavljen taj auto-put. Tu se mogu pročitati informacije o radovima i šta su sve radnici morali da urade, pa tako na fotografiji tunela Brančić piše da je oko 300 radnika svakog dana bilo angažovano kako bi tunel bio probijen, te da je za njegovu izgradnju bilo potrebno više od 92.000 kubika betona i 5.500 tona čelika. U toj sali je izložena i dolama kneza Miloša Obrenovića, kao i artefakti i najznačajniji datumi u vezi sa njegovom vladavinom. Takođe, postavljen je informativni pano sa fotografijama najznačajnijih objekata na tom auto-putu.

   Odatle se ulazi u salu „Železnica” u kojoj se može videti i velika mapa svih naših pruga, a postavljena je i maketa najsavremenijeg voza kompanije „Štadler”, koji se koristi u Srbiji. U toj sali se nalazi i vagon-restoran sa sedištima kao u vozu, gde se može viditi kako izgleda kada na našim prugama voz ide 100 kilometara na sat, kao i informativni pano sa fotografijama značajnih objekata.

   U sali „Avio-saobraćaj” maketama aviona predstavljena su naša tri aerodroma, linije od javnog interesa, „Er Srbija” i institucije u avio-saobraćaju, sa simulatorima sletanja na naše aerodrome i informativni pano o istoriji vazduhoplovstva u Srbiji.

   U sali „Vodni saobraćaj” predstavljen je kompletan projekat „Beograd na vodi” sa multimedijalnim prezentacijama i virtuelnom turom kroz naselje i objekte, naše luke i brodogradilišta, pristaništa i investicije u toj vrsti saobraćaja, uz prezentaciju najsavremenije bove za sigurnu plovidbu Savom i Dunavom. U toj sali je jedan deo posvećen i ulaganju u komunalnu infrastrukturu, u pijaću vodu, kanalizaciju i ulaganja u sanaciju deponija i reciklažne centre.

   Na kraju je predstavljen projekat izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti sa delom oglednog stana.

   Nakon završene posete izložbi, učenici su pokazali veliko oduševljenje i želju da u budućnosti bude što više ovakvih izložbi.

Tekst i deo fotografija Ivana Pejčić

Izlozba.bg.01

Izlozba.bg.02

Izlozba.bg.03

Izlozba.bg.04

Izlozba.bg.05

Izlozba.bg.06

Izlozba.bg.07

Izlozba.bg.08

Poslednje vesti

Od ove godine dostupna je i usluga za roditelјe/druge zakonske zastupnike učenika koja im omogućava upis učenika u skladu sa ostvarenim pravom, bez dolaska u školu. Svakako, učenici se mogu upis...

  Svečanost povodom završetka školovanja maturanata Mašinske škole „Pančevo“, održana je u četvrtak 18. juna. Prisutnim učenicima i roditeljima obratio se direktor Škole Nenad Dojčinov...

  Komandа Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, želi da upozna učenike završne, četvrte godine Škole o uslovima konkursa, koje je raspisalo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ...

Objavljen je raspored predaje maturskih radova. Takođe, objavljen je i raspored polaganja maturskih i završnih ispita. Na svim ispitima obavezno je nošenje zaštitnih maski i rukavica. Sve ove kao ...

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo