Dešavanja


"SPARTACUS 2011" i "SPARTACUS 2013"- Mensana in corporesana

Projekti „SPARTACUS 2011“ i "SPARTAKUS 2013" su delo projektnog i proizvodnog tima Mašinske škole „Pančevo“ i kao takvi predstavljaju jedinstven primer učenicima mašinske škole, kako se od ideje i 3D modela dolazi do realizacije.

Trenažeri „SPARTACUS 2011“ i "SPARTACUS 2013" SU projektovanI najsavremenijom 3D CAD tehnologijom, sa simulacijama ostvarivanja funkcije, kinematike i proverom radnih i maksimalnih opterećenja i naprezanja, još u fazi projektovanja. Radi se o originalnoj konstrukciji, tj. višenamenskoj spravi za vežbanje svih grupa mišića, koja praktično zamenjuje skupe sprave jedne cele teretane.

Spartakus 

Ideja je, da se posle ispitivanja prototipa, uradi serija, kako bi ova sprava bila pristupačna velikom broju mladih ljudi, učenicima, studentima, sportistima, rekreativcima, ali i licima sa posebnim potrebama...

Prvenstveno želimo da se naši trenažeri nađu u svim dvorištima pančevačkih srednjih škola, ali i sportskim centrima, gradskim parkovima isl...

S razlogom očekujemo podršku grada, ali planiramo da  za  ovu širu primenu, apliciramo i za sredstva na nivou AP Vojvodine i šire... Konkursni projekti su već spremni.

Napominjemo da je pored projektovanja i izrade prototipa, Mašinska škola „Pančevo“ sposobna i opremljena da pokrene proizvodnju ovih sprava. Verujemo, da ovaj projekat ima potencijal tržišnog proizvoda i spremni smo i za tržišnu utakmicu. Takođe, smatramo da još mnogo dobrih ideja ima u glavama naših profesora i učenika projektanata, i da je ovo samo početak.

Spartakus.2013.1

Ukoliko se ovaj i slični procesi budu  uspešno razvijali, naša škola bi se našla na putu koji je zacrtan njenim razvojnim planom i programom, a to je, da reformu obrazovanja prilagodi zahtevima privrede okruženja, tj. da postane njen razvojni oslonac.

Na ovaj način, Mašinska škola bi otvorila mogućnost sticanja sopstvenih sredstava, toliko potrebnih za unapređenje uslova rada i dalja stručna usavršavanja, a učenici bi dobili priliku da znanja i veštine stiču uz najnovije tehnologije na konkretnim projektima.

Nadamo se da se prepoznaje iskrenost, potencijal i značaj našeg projekta. Sada, posle izrađenog prototipa, sve je lakše i jednostavnije...a u uspešnost primene uopšte ne sumnjamo.

Ciljevi koji se postižu realizacijom predloženog projekta:

·Motivisanje i edukacija mladih za izgradnju sportskog, viteškog duha i samokontrole

·Prikaz puta realizacije jedne originalne projektne ideje

·Edukacija mladih za razvijanje profesionalnih znanja i veština uz primenu najnovijih tehnologija

·Stvaranje modela i motivisanje mladih za uključivanje u slične projektne timove

·Stvaranje uslova za smisao i održivost budućih projekata

·Motivisanje profesora i učenika za rad na vannastavnim aktivnostima

·Otvaranje mogućnosti za  pokretanje tržišnih aktivnosti i sticanje sopstvenih sredstava potrebnih za samofinansiranje razvojnih projekata i drugih potreba

Spartakkus.114

Ciljna grupa kojoj je namenjen projekat:

Učenici srednjih škola, studenti, sportisti, rekreativci, osobe sa posebnim potrebama...

Potencijali škole:

Nije neskromno da kažemo, da kada su pitanju nove tehnologije CAD/CAM, mehatronika isl... Mašinska škola predstavlja lidera u regionu (računajući i privredu i sektor MSP ), a kada je u pitanju samo srednjoškolsko obrazovanje, lidera u Srbiji.

Preko sto računara, 4 računarska kabineta, 2 CNC kabineta i 2 kabineta za mehatroniku sa najsavremenijom opremom i pratećim računarima... sigurno su dobra osnova za rad, ali naš najveći potencijal su ljudi.

Zahvaljujući koncentraciji inženjera ( 6 inženjera aerokosmotehnike, 2 inženjera elektronike i više od 20 proizvodnih inženjera i inženjera drugih usmerenja), veštinama i znanjima kojima oni profesionalno vladaju kao i najsavremenijoj opremi koju škola ima, Mašinska škola predstavlja sigurno jedan od najvećih razvojnih potencijala Pančeva.

Naša vizija je da postanemo razvojno-obrazovni centar u službi privrede okruženja. Ulagati u Mašinsku školu „Pančevo“, znači ulagati u budućnost Pančeva i zato sa razlogom očekujemo da se pitanje radionice što hitnije reši...

direktor

mr Milorad Ilić

dipl.vazd.inž.spec.

 

ŠIRI ZNAČAJ PROJEKTA

Svedoci smo da nasilje kulminira u populaciji mladih, uprkos sve dostupnijim edukacijama o ne nasilnoj komunikaciji. Mladalački duh traga ne samo za identitetom svog ega već i za dokazivanjem snage svog tela.

Ne nalazeći primerene puteve samoaktualizacije i samopotvrđivanja, mladi ljudi sve češće upražnjavaju najrazličitije modele agresivnog ponašanja.

Većina njih nisu u stanju da finansijski potkrepe zahteve kontinuiranog bavljenja sportom. Treba im nešto dostupno, zabavno i korisno što će ih zadržati u okrilje školskog dvorišta gde su pod organizovanim nadzorom dežurnih profesora, obezbeđenja ..., gde će se harmonično razvijati kroz socijalnu interakciju, saradnju i inicijativu, gde će se relaksirati u pauzama između časova i regenerisati svoju mentalnu energiju.

Model koji nudimo nazvali smo „SPARTACUS 2011“ inspirisani potrebom uravnotežavanja duha i tela, potrebom nadmetanja, viteštvom bez ozleđivanja drugog, šansom da svako dobije satisfakciju za uložen trud i da bude priznat.

U širok dijapazon upotrebe ovog modela koji omogućava individualna i grupna nadmetanja, učenike bi uvodili nastavnici fizičkog vaspitanja kao organizatori uz uvažavanje preporuka dece i ostalih zaposlenih.

Probajmo da decu vratimo u naša školska dvorišta i naučimo ih da pošteno dođu do pobede, da razvijaju samokontrolu i dostojanstveno podnesu poraze jer je i to deo odrastanja.

školski pedagog

Gordana Vasić

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo