Mehaničar motornih vozila - dualno obrazovanje

Obrazovni profil mehaničar motornih vozila razvijen je u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

PO ZAVRŠETKU ŠKOLOVANJA, MEHANIČAR MOTORNIH VOZILA ĆE BITI OBUČEN DA:

  • Dijagnosticira i otklanja neispravnosti na motornom vozilu mehaničkim putem
  • Dijagnosticira i otklanja neispravnosti na motornom vozilu uz pomoć dijagnostičkog uređaja
  • Servisira vozila u eksploaticiji
  • Vrši kontrolu ispravnosti motornih vozila

Zbog upotrebe savremenih tehnologija, fizička snaga nije preduslov za bavljenje ovim zanimanjem tako da se ovim poslom danas podjednako uspešno mogu baviti i žene.

MMV.1

PREDNOSTI ŠKOLOVANJA PO OVOM MODELU

  • Intenzivna saradnja škole i kompanije odnosno autoservisa u obuci učenika/ca
  • Kvalitetna praksa u kompanijama ili autoservisima, uz upotrebu savremene tehnologije i uz podršku obučenih mentora i instruktora
  • Zanimanje traženo od strane domaćih i stranih poslodavaca

Školovanje u proflu mehaničar motornih vozila odvija se po obrazovnom modelu sa elementima dualnog obrazovanja. Smatra se da je dualno obrazovanje jedan od glavnih razloga za nisku stopu nezaposlenosti mladih u zemljama u kojima je razvijen ovaj sistem.

MMV.3

Slično kao i u dualnom obrazovanju, jedan deo školovanja budućih mehaničara motornih vozila odvija se u školi, a drugi u kompaniji ili autoservisu koji sarađuje sa školom. U školi đaci stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje na radnom mestu počinje od druge godine kada učenici/ce obavljaju praktičnu nastavu u kompaniji ili autoservisu i to u drugoj godini dva dana, a u trećoj godini čak tri dana nedeljno.

Osim povećanog broja časova koje učenici/ce provode na praktičnoj nastavi u kompaniji odnosno autoservisu, i kvalitetet njihove obuke je poboljšan. Naime, praktična nastava u kompaniji/autoservisu realizuje se u upotrebu savremene tehnologije, uključivanjem učenika/ca u proces rada i uz podršku mentora i instruktora koji su obučeni za rad sa mladima. Praksa u kompaniji/autoservisu, u realnim radnim uslovima, pored sticanja stručnih veština, omogućava učenicima i usvajanje socijalnih veština kao što su komunikacija sa kolegama, odnos prema poslu i frmi, ponašanje na radnom mestu i slično. Kombinovanjem znanja koje stiču u školi, uz praktična znanja i veštine koje stiču u kompaniji odnosno autoservisu, učenici/ce se na pravi način osposobljavaju za potrebe privrede i time dobijaju bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja.

Osim znanja i veština koje im povećavaju šanse da se zaposle odmah po završetku školovanja, bez dodatnih obuka i prilagođavanja, učenici/ce u proflu mehaničar motornih vozila kroz obavezan predmet preduzetništvo stiču znanja i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

 

MMV.2

 MMV.4

 

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo