Park primenjenih znanja i veština "Spartakus" stvoren je sa idejom objedinjavanja realizovanih projekata Mašinske škole "Pančevo"  u jedinstvenu obrazovno-kreativnu celinu, sa željom da postane javna učionica otvorena za učenike, nastavnike i građane cele naše zemlje. Park se pridružuje familiji postojećih naučnih parkova Srbije kao jedinstven primer postignuća jedne srednje stručne škole.

Naučni park je otvorio gradonačelnik Pančeva, gospodin Saša Pavlov, presecanjem trake na svečanosti povodom dana Mašinske škole "Pančevo" održanoj 10. novembra 2017. godine.

Svetlosna instalacija

 

Ovaj eksponat koji se nalazi ispred samog ulaza u školsku zgradu, nastao je kao posledica saradnje projektnog tima škole sa mladim pančevačkim umetnikom, industrijskim dizajnerom, Vladanom Mirčevskim. Instalacija predstavlja modernu futurističku skulpturu koja se uklapa u ambijent škole i obogaćuje vizuelni prostor objekta.

Spartakus 2011 i Spartakus 2013

Trenažeri „SPARTACUS 2011“ i "SPARTACUS 2013" su projektovanI najsavremenijom 3D CAD tehnologijom, sa simulacijama ostvarivanja funkcije, kinematike i proverom radnih i maksimalnih opterećenja i naprezanja, još u fazi projektovanja. Radi se o originalnoj konstrukciji, tj. višenamenskoj spravi za vežbanje svih grupa mišića, koja praktično zamenjuje skupe sprave jedne cele teretane.

Biciklofon

„Biciklofon“ je uređaj za dopunjavanje mobilnih telefona kod kojeg se potrebna struja proizvodi okretanjem pedala trenažnog bicikla, a opremljen je priključcima za iPhone i Android telefone kao i jednim USB priključkom. Ideja za ovaj projekat potekla je od gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a konstrukcija je delo naših učenika i profesora. Ovaj projekat promoviše zdrav način života, zaštitu životne sredine i alternativne izvore energije.

Vetroturbina

Vetrosol mikroelektrana

Vetrosol elektrana se sastoji iz vetroturbine, koja je postavljena u dvorištu škole i solarnih panela koji se nalaze na krovu zgrade. U učionici koja koristi proizvedenu struju nalazi se kontrolna tabla kao i akumulatori za skladištenje energije. Kroz ovaj projekat učenici tri generacije mašinskih tehničara su imali prilike da učestvuju u osmišlјavanju i realizaciji projekta iz oblasti energetike i obnovlјivih izvora energije. Po prvi put smo uspeli da primenimo kombinaciju laserskog sečenja, zavarivanja i 3d štampe da bi smo proizveli generator za proizvodnju električne energije, kao i vetro turbinu.

Retrofit CNC glodalice

Retrofit CNC glodalice predstavlja osavremenjavanje stare CNC glodalice uvođenjem moderne upravljačke jedinice sa savremenim sistemom upravljanja, kao i ugradnja novih pogonskih motora. Mašinska škola "Pančevo" je prva srednja škola u Srbiji koja je realizovala projekat ovakve vrste.

Robotska ruka

Robotska ruka je savremeni uređaj koji se može programirati da obavlja širok spektar poslova. Glavne komponente robotskog sistema su kontroler i mehanička ruka. Kontroler obavlja nekoliko operacija, uključujući korisnički interfejs, programiranje i kontrolu ruke. Mehanička ruka se sastoji od nekoliko mehaničkih segmenata koji su spojeni zglobovima. Aktuator pokreće svaki segment, i svaki aktuator ima senzor povratne informacije koji ukazuju na položaj segmenta. Višesegmentni robot je složen uređaj koji zahteva koordinaciju kretanja segmenata.

3D štampač

Brisač bele table

Matematički projekti

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo