Dešavanja


 

   Nedavno je u Pančevu postavljen kamen temeljac fabrike „ZF E-Mobility” u severnoj industrijskoj zoni. Na svečanosti, upriličenoj 21. juna, koja je u tu svrhu organizovana na prostoru budućeg proizvodnog kompleksa ovog nemačkog giganta, bili su i predstavnci naše škole. Poziv nije stigao slučajno, jer će Mašinska škola „Pančevo” imati važnu ulogu u kreiranju budućih radnika po standardima ZF-a. Prema rečima direktora naše škole Nenada Dojčinovića, u proteklih nekoliko meseci održan je veliki broj sastanaka s predstavnicima ove kompanije, a u narednom periodu biće predstavljeni rezultati razgovora i konkretni ciljevi koje naša škola treba da postigne na polju unapređivanja nastave i obuke nekadašnjih, sadašnjih i budućih đaka.Javnost malo zna o ovoj kompaniji koja se ubraja u sam krem svetske industrije i koja svoju poslovnu politiku temelji na upotrebi savremenih inovativnih tehnoloških rešenja. Prema rečima direktora Dojčinovića, „ZF Friedrichshafen AG”, poznat i pod nazivom „ZF Group”, a često skraćeno ZF (ZF = ”Zahnradfabrik” = ”Gear Factory”), jeste nemački proizvođač auto-delova sa sedištem u Friedrichshafenu, u jugozapadnom nemačkom regionu Baden-Vurttemberg.

– Radi se o globalnom lideru u tehnologiji pogona i šasije, kao i u proizvodnji komponenti za aktivnu i pasivnu sigurnosnu tehnologiju. Kompanija ima 146.000 zaposlenih i posluje na oko 230 lokacija u 40 zemalja. Prema zvaničnim podacima, kompanija je 2017. godine ostvarila prodaju od 36,4 milijardi evra. Poslovna filozofija ZF-a utemeljena je na stavu da tehnologija treba da vozilima omogući da vide, razmišljaju i deluju, i stoga ova nemačka kompanija godišnje investira više od šest odsto prodaje u istraživanje i razvoj – posebno za razvoj efikasnih i električnih pogonskih sklopova. Smatraju da mobilnost u budućnosti treba da bude udobna i uvek dostupna, a roba treba da se transportuje efikasnije, bez obzira na to da li je reč o taksi vozilima, autobusima na električni pogon ili kamionima. Kompanija je specijalizovana za inženjering i u svetu je prvenstveno poznata po svom dizajnu, istraživanju, razvoju i proizvodnim aktivnostima u automobilskoj industriji. Takođe, svetski je lider u proizvodnji pogonske i šasijske tehnologije za automobile i komercijalna vozila – rekao je Nenad Dojčinović.

On je dodao da nemački tehnološki gigant isporučuje proizvode i za železničku, pomorsku, odbrambenu i avionsku industriju, i da se skala proizvodnog asortimana kreće od proizvodnje automatskih i manuelnih menjača za automobile, kamione, autobuse i građevinske mašine, komponenti šasije (kuglični zglobovi, prečke osovine, itd), preko amortizera i diferencijala, pogonskih osovina, pa do procesne opreme za industriju.

Prema rečima direktora naše škole, u Pančevo je došla firma koja je u samom vrhu najvećih svetskih dobavljača opreme za automobilsku industriju. Njihov dolazak nije slučajan, jer je Pančevo već decenijama poznato po vrsnim stručnjacima mašinske struke koji su svoje karijere gradili kako u pančevačkim pogonima avio-industrije, kompleksu južne industrijske zone, tako i širom sveta, u poznatim svetskim kompanijama, napomenuo je direktor Dojčinović, i istakao:

– Naša škola je imala važnu ulogu u stvaranju ovog prepoznatljivog imidža. Uvek smo težili da idemo u korak sa savremenim dešavanjima, da u skladu sa svojim mogućnostima unapredimo nastavni proces i da se prilagodimo potrebama tržišta. Nismo se ustručavali da napravimo pionirske korake u pojedinim oblastima za koje smo verovali da su ispravni i važni, kako za samu školu, tako i za grad uopšte. Na primer, verovali smo da je uvođenje smera mehatronike budućnost i nismo pogrešili. Dolazak ZF-a to potvrđuje.

tekst i fotografija Zoran Stanižan

Direktor

Nenad Dojčinović diplomirani inženjer mašinstva - direktor Mašinske škole "Pančevo"

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo