Dešavanja


    Mašinska škola „Pančevo“ bila je domaćin prvog revijalnog republičkog takmičenja tehničara mehatronike koje je održano u četvrtak 16. maja. Učestvovalo je 8 srednjih stručnih škola koje obrazuju ovaj profil, a prvo mesto je zauzela upravo ekipa Mašinske škole „Pančevo“ u sastavu Velimir Stefanović i Nikola Stojanov. Mentor naših učenika je profesorka Danijela Vučić koja je i njihov razredni starešina. Takmičari su prvo individualno radili test stručno teorijskih znanja, a zatim ekipno rešavali praktični zadatak kroz softversku simulaciju i povezivanjem pneumatske i električne instalacije i programiranjem kontrolera na trening tablama.

   Takmičenje je otvorio direktor Škole Nenad Dojčinović, koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio se svima koji su podržali ovo takmičenje, a naročito Zajednici mašinskih škola, Gradu i kompaniji NIS Gazpromnjeft. On je rekao da je Mašinska škola „Pančevo“ jedna od prvih u Srbiji koja je uvela obrazovni profil tehničar mehatronike i da je ovo takmičenje vrhunac velikog projekta koji je započeo pre godinu dana u Zajednici mašinskih škola Srbije.

   Prisutnima se obratila i magistar Tatjana Božić, članica gradskog veća za obrazovanje koja je, između ostalog, istakla da Grad ne samo da pomaže školama već i da aktivno radi na unapređenju nastave i uvođenju novih obrazovnih profila kao i obezbeđivanju novih radnih mesta u saradnji sa privredom.

   Na poziv direktora govorila je i dr. Snežana Lakićević, koja je u NIS-u savetnik direktora zadužena za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama. Ona je istakla da je kompanija NIS prepoznala potrebu investiranja u obrazovne projekte i istakla da i druge kompanije treba da budu zainteresovane da ulažu u obrazovanje jer nema budućnosti bez znanja i obrazovanja.

   Siniša Kojić, predsednik Zajednice mašinskih škola Srbije, naglasio je da je svim stručim školama osnovno uporište privreda i da je interesovanje privrede za obrazovanje egzistencijalno. Takođe je rekao da je ove godine ovo takmičenje revijalnog karaktera iz prostog razloga što nije prošlo sve procedure Zajednice mašinskih škola i nisu izrađeni svi potrebni pravilnici. Međutim, on je izrazio čvrsto uverenje da će od naredne godine ovo takmičenje postati zvanično.

   Na ovom takmičenju su pored domaćina učestvovale stručne škole iz Pirota, Čačka, Subotice, Beograda, Kragujevca, Lajkovca i Novog Bečeja. Drugo mesto zauzela je Tehnička škola iz Pirota, dok je treća bila ekipa Mašinsko saobraćajne škole iz Čačka.

   U nastavku pogledajte slike sa takmičenja kao i plasman ekipa.

Tekst i fotografije Željko Stražmešterov

Revijalno.1

Revijalno.2

Revijalno.7

Revijalno.8

Revijalno.12

Revijalno.11

Plasman

Revijalno.3

Revijalno.4

Revijalno.5

Revijalno.6

Revijalno.9

Revijalno.10

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo