Dešavanja


Projekat Mašinske škole “Pančevo” pod nazivom „Biciklofon“ predstavljen je javnosti 20. septembra u holu Gradske uprave Pančevo u okviru Evropske nedelje mobilnosti. „Biciklofon“ je uređaj za dopunjavanje mobilnih telefona kod kojeg se potrebna struja proizvodi okretanjem pedala trenažnog bicikla, a opremljen je priključcima za iPhone i Android telefone kao i jednim USB priključkom. Ideja za ovaj projekat potekla je od gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a konstrukcija je delo naših učenika i profesora. Ovaj projekat promoviše zdrav način života, zaštitu životne sredine i alternativne izvore energije. Biciklofoni su postavljeni na tri prometne lokacije u našem gradu: hol Gradske uprave, hol Kulturnog centra i hol Autobuske stanice.

Biciklofon.1

Kako je došlo do realizacije ovog projekta, objasnio je jedan od inženjera koji je radio na razvoju istog, profesor Zoran Radovanović:

"Projekat biciklofon predstavljao je izazov za našu školu pošto smo u kratkom vremenskom periodu morali da osmislimo i realizujemo mašinu koja bi punila mobilni telefon okretanjem pedala. Ideja je bila da se modifikuje neki trenažni bicikl u ovu svrhu. Naravno, niko od nas nikada nije zavirio u unutrašnjost trenažnog bicikla, tako da je prvi plan bio da nabavimo jedan. Imali smo sreće da je jedan od kolega bio ljubazan da pozajmi svoj u tu svrhu. I tada je sve počelo.

Ovaj bicikl bio je mehaničkog tipa, tj. u sebi je imao zamajac sa magnetima koji služe da prave otpor pri okretanju pedala. Odmah smo nabavili generator koji smo povezali sa ovim mehanizmom i generisanu struju sproveli do elektronike. Naime, pošto je generator bio naizmenični, elektronika je morala da odradi posao da ovakvu struju pretvori u jednosmernu a generisani napon stabiliše na 5 V koji su potrebni da bi se telefon pravilno punio. Na našu veliku radost sve je proradilo iz prve.

Biciklofon.3

Dalje proces išao je u smeru nabavljanja tri odgovarajuća trenažna bicikla istog tipa kao i ovaj na kome smo testirali (nismo imali vremena da eksperimentišemo sa nekim drugim tipom bicikla). Takođe je bilo potrebno smisliti kako sve upakovati da bude što jednostavnije i što lepše. Odlučili smo da bicikl ima mogućnost da puni Android, IPhone, IPad i da ima opciono još jedan usb na koji je moguće zakačiti bilo koji drugi uređaj koji radi na 5 V i nema preveliku snagu.

Elektroniku smo odlučili da zapakujemo u kućište koje bi se nalazilo na samom volanu, između drški tako da ne remeti izgled originalnog trenažnog bicikla, pošto se tu nalazi i kontrolni ekran za brzinu okretanja, kalorije itd. Ispostavilo se da je ovaj završni deo upakivanja svega i sprvođenja priključaka za uređaje bio još i najkomplikovaniji ili najteži deo posla. U tu svrhu u pomoć su uskočile mašine za obradu metala (CNC mašine) i 3D štampač koji imamo u školi. 3D štampač nam je recimo pao na pamet kada smo shvatili da nije jedinostavno sprovesti kablove kroz kućište a da vizuelno sve izgleda lepo.

Biciklofon.4

Postojala je ideja da se u Biciklofon ugradi i baterija koja bi akumulirala proizvedenu energiju, ali nam se više dopala ideja da korisnik može da vidi efekat okretanja pedala, tj. da svoj uređaj može da puni samo dok okreće pedale. Na ovaj način korisnik zapravo telefonu predaje svoju energiju i za to vreme se rekreira.

U toku izrade biciklofona osim nas profesora u izradi su učestvovali i učenici koji su za to vreme imali prilike da prođu kroz ceo proces mini proizvodnje i bez čije pomoći verovatno ne bismo ni stigli da uradimo projekat do kraja. Celokupnoj pozitivnoj atmosferi na projektu doprinele su i ostale radoznale kolege. Jedan od učenika je čak izjavio, posle 12 sati provedenih u školi, da bi više voleo da svaki dan po ceo dan bude u školi i da radi nešto ovako praktično nego da ide na časove.

Pošto ovaj proizvod definitivno nije konačan, dalji plan nam je da ga usavršimo, dodamo još neke zanimljive funkcije i da ceo Biciklofon uključujući i trenažni bicikl, koji smo ovog puta nadogradili, napravimo od nule, a da ga konstuišemo tako da može da izdrži i u spoljnim uslovima.

Profesori koji su učestvovali na projektu: Svetislav Sekulić, Zoran Radovanović, Dragana Vasović, Vladimir Božičković, Vladimir Popov. Učenici: Prodanić Ivan, Mustafić Aleksandar, Veličković Stevan, Vasić Marko."

Biciklofon.9

 

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo