Dešavanja


   9. septembra 2016. godine, u Mašinskoj školi „Pančevo“, javnosti je predstavljen projekat školske zelene elektrane „Vetrosol“. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Naftne industrije Srbije u okviru konkursa „Zajednici zajedno“. Zelena elektrana koristi obnovljive izvore energije – energiju sunca i vetra za proizvodnju struje i osvetljenje u učionicama. Kroz ovaj projekat promovisan je novi koncept učenja na realnim inženjerskim projektima, po principu od ideje do realizacije.

Vetrosol elektrana se sastoji iz vetroturbine, koja je postavljena u dvorištu škole i solarnih panela koji se nalaze na krovu zgrade. U učionici koja koristi proizvedenu struju nalazi se kontrolna tabla kao i akumulatori za skladištenje energije. Kroz ovaj projekat učenici tri generacije mašinskih tehničara su imali prilike da učestvuju u osmišlјavanju i realizaciji projekta iz oblasti energetike i obnovlјivih izvora energije. Po prvi put smo uspeli da primenimo kombinaciju laserskog sečenja, zavarivanja i 3d štampe da bi smo proizveli generator za proizvodnju električne energije, kao i vetro turbinu.

Vetrosol.2

Značaj ovog projekta za našu školu je što je omogućeno uvođenje savremene tehnologije aditivne proizvodnje – 3d štampača, koji nam otvara šire perspektive u osmišlјavanju i izvođenju i drugih projekata , kao i što nastava može da bude interesantnija . Prvi put je omogućeno učenicima da na savremen i jednostavan način, a uz to i koristeći minimalna sredstva (jeftina tehnologija) , sagledavaju svoje projekte i na ekranu, ali i kao gotov prototip. Posebno je značajno što će i naredne generacije učenika naše škole biti u prilici da usvoje veštine i pogodnosti ove tehnologije.

Na ovaj način, primenom savremenih tehnologija, radom na realnim projektima, mi  pokušavamo učenike da osposobimo za:

  • Moderan pristup samozapošlјavanju – traženju posla na sve većem međunarodnom tržištu rada i autorskih prava.
  • Izvođenje sopstvenih ideja, projektovanja i plasiranja 3d modela kao proizvoda na međunarodnim berzama.

Trendovi na međunarodnim berzama rada i 3d modela obezbeđuju sve veći obim poslova i veći broj učesnika. Smatramo da bi učenici trebalo da poseduju, sem klasičnih veština mašinskih tehničara, i ove nove veštine, koje će im poslužiti kako bi mogli da se pozicioniraju internet berzama rada.

 

Vetrosol.81

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo