Dešavanja


  Profesori Mašinske škole „Pančevo” posetili su partnersku školu u Italiji „Fondazione Opera Monte Grapa” u periodu od 6. do 8. juna, u okviru projekta Erazmus+ iz oblasti stručnog obrazovanja pod nazivom „Mobilnost osigurava povećanu zapošljivost”. Ovaj projekat finansira Evropska Unija i prvi je korak u mobilnosti nastavnika i učenika, sa ciljem učenja i razmene iskustava sa kolegama i đacima iz drugih stručnih evropskih škola.

Prvi dan mobilnosti u Italiji profesori naše škole proveli su u obilasku kompanije „Texa”, globalnog lidera u dizajnu, razvoju i proizvodnji dijagnostičkog alata za brojne brendove, analizatora izduvnih gasova, uređaja za održavanje klima uređaja u vozilima, kao i dijagnostičke opreme za automobile, motocikle, kamione, čamce i poljoprivredne mašine. Od ukupno 850 zaposlenih, oko 670 se nalazi u ovom italijanskom ogranku fabrike, koja se prostire na oko 100.000 m2 i zamišljena je kao spoj vrhunskog radnog okruženja i prostora za opuštanje, dizajniranog u skladu sa lokalnom arhitekturom i tradicijom.

U toku naredna dva dana posete, profesori naše škole obišli su partnersku školu „Fondazione Opera Monte Grapa” u Fonte Altu, kao i školsku radionicu, koja se nalazi u blizini same škole. Ova vaspitno-obrazovna ustanova nudi srednjoškolsko obrazovanje kroz obrazovne profile automehaničar, mehaničar motornih vozila, auto limar, vodoinstalater, elektrotehničar i trgovac. Škola broji oko 700 đaka, kojima je na raspolaganju više od 20 laboratorija za praktičnu nastavu.

Nakon obilaska škole, usledila je obuka na temu autodijagnostike, bezbednosti hibridnih i električnih vozila, CEI standarda 11-27 (o radu na električnim instalacijama), Pass Thru interfejsa za pristup podacima proizvođača vozila i dijagnostičkom sistemu, kao i evolucije hibridnih i električnih vozila, uz odgovarajuće praktične vežbe.

Ovaj projekat mobilnosti započet je prošle godine, kroz virtuelnu mobilnost, odnosno stručnu i kulturološku razmenu između učenika naše škole i učenika italijanskih i francuskih stručnih srednjih škola, preko onlajn platformi. Očekuje se da će se projekat u narednom periodu nastaviti kroz fizičku mobilnost učenika, uz nastavnike.

Tekst i fotografije Anita Šamanc

Erazmus.5

Erazmus.1

Erazmus.4

Erazmus.3

Erazmus.2

 

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo