Dešavanja


Domaćin republičkog takmičenja iz mehatronike i programiranja robota, koje je održano 10. i 11. maja, bila je Škola za nove tehnologije „Politehnika“ u Zemunu. Na takmičenju iz mehatronike našu školu predstavljala je ekipa „K&O u sastavu Kristina Lukjanović i Ognjen Balaban učenici odeljenja M45 i oni su zauzeli 5. mesto u konkurenciji 11 ekipa. Mentori učenika su profesori Danijela Vučić i Željko Stražmešterov. Na takmičenju u programiranju robota Mašinska škola „Pančevo“ je nastupila sa dve ekipe. Ekipa „Lego Stanižan“ u sastavu Andrej Kreculj i Nemanja Marjanu (učenici odeljenja M37) zauzela je 4. mesto u konkurenciji 10 ekipa, dok je ekipa „Ilići 47“ u sastavu Aleksa Ilić i Dragan Ilić (učenici odeljenja M47) zauzela 9. poziciju. Mentor obe ekipe je profesor Aleksandar Subotić.

Takmičenje iz mehatronike obuhvatalo je izradu praktičnog zadatka i proveru stručno teorijskog znanja putem testa. Praktični zadatak osmislio je doktor Vule Reljić, docent sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa svojim saradnicima. Takmičari su imali 2 sata da napišu program koji upravlja složenim kretanjem 3 pneumatska cilindra uz višestruko ponavljanje sekvence kretanja, prvo u simulaciji u programu FluidSim, a zatim i programiranjem realnog kontrolera na pneumatskoj tabli.

Takmičenje u programiranju Lego robota obuhvatalo je 3 praktična zadatka: Sakupljanje kocaka, crtanje složenog geometrijskog oblika i kretanje robota kroz lavirint.

Čestitamo učenicima i mentorima na predanom radu i dostojnom predstavljanju škole na republičkom nivou.

Tekst i fotografije Željko Stražmešterov

 

Povežite se sa nama:

© 2018 Mašinska Škola Pančevo